Turisztikai játék

Bevezető

A projekt célja egy olyan geocaching játék létrehozása a térségben, mely alapvetően a táj ökoturisztikai potenciáljára épül. Olyan – reményeink szerint érdekes és sokak számára hasznos - „játékot” szeretnénk életre hívni, mely túllép a hagyományos geocachingen.

A GPS és a geocaching az USA-ból indult hódító útjára és mára már az egész világon népszerűvé vált. Hazánkban sincs ez másként. Jelenleg már rengeteg geoláda várja a kincsvadászokat, kihasználva az ember természet adta kíváncsiságát az új technikai eszközök iránt és a kincskeresésből fakadó kalandvágyát.

A Panoráma Kerékpárút mentén létrehozandó rendszer is erre épít, ugyanakkor innovatív, játékos elemeket is tartalmaz, mégpedig azzal, hogy a geoládák olyan kincset is rejtenek, mint a helyismeret, és információ. Ismerjük meg, hogy hol járunk, és kapjunk segítséget a szolgáltatások, élmények eléréséhez!

A projekt a Balaton felvidék ökoturisztikai értékeinek, történelmi-építészeti emlékeinek bemutatását célozza. E táj, a Balaton szomszédságában olyan értékekkel rendelkezik, mely egyedi és pótolhatatlan, s a helyi emberek ezer szállal kötődnek hozzá. Maga a táj, nemcsak gyönyörű, hanem a geológiai képződmények és geomorfológiai formák szintén komoly kincsei a vidéknek. Ezt a természeti potenciál melyet meg kell őriznünk az eljövendő generációk számára, s a maga szerény módján ehhez kíván e projekt hozzájárulni.

Vágjunk hát bele, útra fel!
 

Játékmenet

A megvalósított geocaching játék rendszert az alábbi módon lehet használni.

A vállalkozó kedvű turisták egy megfelelő pontosságú GPS vevővel és megfelelő (ingyenesen letölthető) alkalmazásokkal rendelkező okostelefon segítségével megkeresik a hegységben elrejtett virtuális geoládákat. A geoládákat esetünkben információt hordozó QR kódot tartalmazó táblácskák helyettesítik. A táblák koordinátáit a projekt honlapján, az információs táblákon és a szolgáltatási pontokon találják meg a kirándulók, túrázók, s ezek alapján kutatják fel azokat. Amennyiben sikerrel járnak és rálelnek a táblákra, akkor azon egy-egy kisebb „ajándékot”, információt, játékelemet találnak, amelyet az okostelefon kódleolvasójával tudnak dekódolni. Tetszőleges mennyiségű rejtekhelyet deríthetnek fel a kirándulás során, erre vonatkozóan a játék kötöttséget nem tartalmaz, hiszen nem lenne célszerű megkötni a napi teljesítményt, hiszen több pont felkutatása több időt és nagyobb megtett távolságot igényel.

A célunk az, hogy ezt a fajta játékos geocachinget valódi családi programmá tegyük. A beolvasott QR kód mindemellett megosztható, E-mailben, SMS-ben tovább küldhető, tehát akár közösségi játék is építhető a rendszerre.

Lehetőség van persze arra is, hogy a szolgáltatók versenyeket rendezzenek vendégeiknek, minél több rejtekhely felkutatására.

A rendszer optimálisan összekapcsolja a természetjárást és a virtuális barangolást, hasznos, korszerű és divatkövető megoldást kínálva gyermeknek, kamasznak felnőttnek egyaránt. A rendszer megvalósítása egyszerű, a kivitelezés minimális anyagi ráfordítást igényel. Tetszőlegesen bővíthető, tartalma bármikor könnyen frissíthető. A használatához szükséges okostelefon szinte mindenkinek a zsebében van, a szükséges alkalmazások ingyenesen letölthetők.

Gyermekjáték

Az egyik játékelem elsősorban 6 év feletti gyerekek és kamaszok számára szól, akik a család többi tagjával együtt járják a körutat. Az ő számukra a játéktáblák a Balaton-felvidékre jellemző növény- és állatfajtákat, geológiai érdekességeket, egyéb természeti értékeket mutatja be. A tábla ez esetben általában egy képre mutató linket tartalmaz, ahonnan tovább léphetünk a képen látható érdekesség leírására. Itt persze már a felnőttek is bekapcsolódhatnak a játékba, együtt olvashatják el a tartalmakat, segíthetnek a gyerekeknek az értelmezésben, egyben információkat szereznek a területről, tanulnak ők is.

Gyerekeknek szóló másik játékelem a „Tudtad-e” kérdéssorozat. Egy-egy érdekes, természethez kapcsolódó információt tartalmaz minden elem, ugyancsak QR kódos formában. A célcsoportot ebben az esetben az iskoláskorú gyerekek jelentik, hiszen ők már önállóan is tudják kezelni a készülékeket és képesek viszonylag nagyobb távolságokat is bejárni.

Felnőttjáték

A másik egyszerű játékelem inkább a felnőtt célközönséget szólítja meg. Minden rejtekhelyen találhatnak egy olyan kódot, amely valamelyik közeli szolgáltatóhoz invitálja őket és egyben felajánl egy kedvezményt, egy üdvözlőitalt vagy más hasonló vendégcsalogatót. Persze ennél a játéknál is potenciális kedvezményezettek lehetnek a gyerekek, hiszen nekik is felajánlható egy jutalomüdítő vagy csoki.

A geotáblák elkészítése

A táblák célszerűen műanyagból készülnek amelyekre közvetlen nyomtatással, vagy nyomtatott fólia felragasztásával visszük fel a vonalkódot. A kód ajánlott mérete 50x50 mm. A táblák méretét úgy határozzuk meg, hogy észrevehetőek, de ne feltűnőek legyenek, elegendő az 60x60 mm-es méret. A táblák alapszíne fehér, vagy világos pasztelszín. Mivel egy rejtekhelyen több kódot rejtünk el, választhatjuk azt a megoldást is, hogy egy táblára helyezünk fel több kódot. A nyomtatásnak kontrasztosnak kell lennie a pontos leolvashatóság érdekében. A megkopott, elszíneződött táblákat cserélni kell. A táblák a legtöbb nyomdánál megrendelhetők. A táblák négy sarkán a szöggel vagy csavarral történő rögzítéshez négy furat szükséges.

A geotáblák elhelyezése

A nyomvonalon vagy közelében elrejtett 50 db geotábla rejtekhely telepítése a cél, melyek egy-két alapos terepbejárás, kirándulás alkalmával kerülnek kihelyezésre. A rejtekhelyeket nagyjából egyenletes elosztásban válasszuk ki a 80 km-es hálózaton, tehát az 50 pontot kb. 1,5 km-es távolságonként helyezzük el.
A táblákat fákra, oszlopokra, kerítésre rögzíthetjük szögeléssel, vagy csavarozással. Miután megtörténik a táblák kihelyezése nagyon fontos, hogy a helyüket meghatározó koordinátákat pontosan rögzítsük legalább egy db megfelelő pontosságú GPS készülék (pl. Garmin 60 Csx, vagy 62S) segítségével.

A koordinátákat a készülék rögzíti, utólag kiolvashatók és listázhatók. A koordináták, melyek a geotáblák helyét jelzik, feltöltésre kerülnek a projekt során készülő honlapra, ahonnan szabadon letölthetők. A koordináták maguk is beolvasásra kerülnek QR kódokba. Minden kódtábla rejtekhelyen megtalálhatóak a két legközelebbi rejtekhely koordinátáit tartalmazó kódok is.

A koordinátákat tartalmazó kódok megtalálhatók kell legyenek a projektben felállításra kerülő információs táblákon és feltüntetésre kell kerüljenek a szolgáltatóhálózat tagjainál is. Itt és az információs táblákon áttekintő térképen is célszerű feltüntetni a geotáblák hozzávetőleges helyét.

Tehát egy rejtekhelyen az alábbi öt kód található:

A geotáblák felderítése

A játékba induló túrázó szálláshelyén, vendéglátóhelyen vagy online felületen kiválasztja az első felderítendő rejtekhelyet, és a koordinátákat betáplálja a navigációs eszközébe. Az eszköz néhány méteres pontossággal odanavigálja a rejtekhelyre, ahol némi vizuális keresgélés árán felfedezi a táblát. Leolvassa a kódokat, ha van online kapcsolata, akkor letölti és elolvassa a kapcsolódó tartalmakat.

A „szomszédos” koordináták közül kiválasztja a következő célpontot. Ez biztosítja a folyamatos továbbhaladást a játékban rejtekhelyről rejtekhelyre. A túrázó feladata eldönteni a koordináták alapján, hogy melyik szomszédos ponton járt már. A játékot addig folytatja, amíg kedve tartja. Közben útba ejtheti a kedvezményeket, ajándékokat kínáló szolgáltatókat.

Felhívás a felhasználónak

Az alábbi felhívást a honlapon, a szolgáltatóknál és az információs táblákon célszerű megjeleníteni.

Kedves Látogatónk, Kedves Vendégünk!

Egy izgalmas és hasznos játékra invitáljuk önöket Mencshely – Zánka térségében. A területen 50 rejtekhelyet alakítottunk ki kincskeresésre hajlamos túrázók, kirándulók számára. Ha az ön okostelefonja rendelkezik GPS vevővel, és letölti rá a navigációs és QR kód olvasó alkalmazásokat (Google Play, Apple Store virtuális áruházakban ízlés szerint kiválasztható a felhasználó számára szimpatikus verzió), máris kezdheti a játékot. Olvassa le a térképen látható QR kódok valamelyikét és máris megkapja az adott ponton lévő rejtekhely GPS koordinátáit. Ezt táplálja be az okostelefon navigációs programjába és indulhat megkeresni a kincset. A kincs újabb QR kódos táblák formájában rejtőzködik a terepen és részben hasznos információkhoz juthat általa a környék természeti értékeiről, részben a térség kerékpárosbarát szolgáltatóhálózatának tagjai kedveskednek Önnek egy kis ajándékkal. A rejtekhelyen megtalálja majd a következő rejtekhely koordinátáit is, így a túrázással egybekötött játékot addig folytathatja, míg kedve tartja, vagy amíg vissza nem ér az első rejtekhelyhez. A helyek kerékpárral is megközelíthetőek, így nyugodtan induljon kincsvadászatra kétkeréken.

Jó szórakozást, jó kincskeresést, jó túrázást kívánunk!