váll vizsgálat

Derékfájás kezelése házilag: hogyan kezdjek neki?

Öt felnőttből négyet biztosan érintett már az élete során a derékfájás. Az emberek nagy része gyakran érzi kötöttnek és nehéznek a derekát, főleg reggel, amikor ki kell szállni az ágyból. Azt hihetnénk, hogy a kellemetlen érzés normális, hiszen az éjszaka folyamán nem sokat mozogtunk. Bizonyos mértékig nincs is vele gond, de amint rendszeressé és elviselhetetlenné válik, nem árt vizsgálatra indulni.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy milyen lehetőségeink vannak otthon kezelni a fájdalmat addig, amíg el nem jutunk az orvoshoz.

Mi a derékfájás?

Derékfájásról akkor beszélhetünk, ha az alsó bordaív és a farredő közti területen valamilyen fájdalom alakul ki. Ez lehet akut, tehát hirtelen kialakuló egy rossz mozdulat hatására, vagy rövid, pár napig tartó tünetről. Nem ritka a régebb óta fennálló és visszatérő krónikus panasz sem. Ezért is érdemes minél előbb gyógytornászra bíznod a derékfájás kezelését. Minél tovább halogatjuk az orvos felkeresését, annál tovább tart a gyógyulás.

Amikor még csak pár napról van szó, akkor az ember igyekszik otthoni módszerekkel javítani a helyzeten. Pihenteti, borogatja, kenegeti, ez azonban csak egy ideig nyújt segítséget, a problémát kiváltó okot azonban nem oldja meg. Számtalan oka lehet annak, hogy valakinél derékfájdalom jelenik meg, nem véletlen, hogy annyira nehéz diagnosztizálni. A leggyakrabban a sérvre gyanakodnak, de csak igen kis arányban ez a valódi probléma. Sokkal gyakoribb, hogy a környező szövetek, az izom vagy a lágyrész okozza a panaszokat. Minden esetben az orvos feladata feltárni a probléma forrását.

A derékfájás leggyakoribb okai

Gyakran izomhúzódás áll a háttérben, hiszen ilyenkor egy hirtelen mozdulat is elég, hogy megfájduljon a derék. Itt rántásról vagy akadásról lehet szó, amikor egy nehéz tárgyat emelünk meg, ami megterheli a derék egyes részeit. Sokszor sportolás, edzés vagy fizikai munka során is jelentkezhet.

A nők gyakran tapasztalnak menstruáció előtt és alatt komoly fájdalmakat. Ez a méh felől érkezik, ahogy a ciklus lefolyik, úgy enyhül a kellemetlen érzés. Ha csak nem elviselhetetlen, ezt érdemes borogatni, esetleg meleg ruhát tenni a has környékére, így enyhíthető a fájdalom.

Ami viszont a gerincproblémákat illeti, a tartós ülés, a hanyag és a görnyedt testtartás mind okozhat panaszokat. Amikor nem megfelelően ülünk, állunk, járunk, akkor a derekunkat fokozott terhelésnek tesszük ki, ami hatására az izmok túlfeszülnek, görcsössé válhatnak. Az ezekből adódó izomfájdalom igen erős és kellemetlen, gyakran érezzük feszesnek és merevnek azt, nehéz a hajolás és a leülés, felállás.

Ritkább okok, amik csak néha okoznak problémát

Bár nem sokszor, de előfordulhat, hogy a probléma hátterében a belső szervi probléma áll. Ez lehet vesebetegség, gyulladás, prosztata vagy méh elváltozások, daganatos megbetegedések. Utóbbi esetében fontos, hogy minél előbb kezeltessük, hiszen itt már a csontáttétre is gondolni kell.

Másik ritka problémaforrás az autoimmun betegségek, mint a Bechterew-kór vagy a Rheimatoid artritisz. Minden esetben szakorvossal kell konzultálni, aki megvizsgál, így rájön, hogy mi áll a dolog hátterében.

A derékfájás kezelése

Aki otthon enyhítené a fájdalmat, annak javasolt a pihentetés, a borogatás, a gyulladáscsökkentő krémek használata. Sok esetben, amikor megterheljük a derekunkat ezek a dolgok elegendőek lehetnek, hogy a fájdalom elmúljon. Ha azonban pár nap múlva is fennáll a probléma, akkor ideje felkeresni egy klinikát. A kezelésre sokféle módszer létezik, hiszen lehet szó operatív, azaz műtéti beavatkozásról, vagy konzervatív terápiáról.

Akinél nem áll súlyos betegség a háttérben, annak a legjobb és leghatékonyabb megoldás a gyógytorna, aminek célja egy alapos vizsgálat után, passzív és aktív gyakorlat sorok végzésével megszüntetni a fájdalom kiváltó okát. A gyógytornász képes stabilizálni és erősíteni az izmokat és az ízületeket. Szóba jöhet még a gyógymasszázs, ami a feszes derék izmok kilazításával járul hozzá, hogy végre újra jól érezhessünk magunkat.

A manuálterápia pedig egy kézzel, speciális műfogásokkal végzett speciális megoldás. Ennek során kezelik az ízületeket, így a gerinc környéki sérült vagy gyenge izmokat. Ami pedig a fizikoterápiát illeti, amelynek során a természetes és mesterséges fizikai energiákat használunk fel, így csillapítjuk a fájdalmat.