tenisz könyök

Teniszkönyök, aminek kevés köze van a teniszezéshez, de még a könyökhöz is

Biztosan tapasztaltál már olyat, hogy beütötted a könyököd az asztal sarkába és lezsibbad hirtelen az egész kezed. Bár a kézfejedben érezted a zsibbadást, tudtad, hogy nem az sérült. A teniszkönyöknél hasonló a helyzet, mint az előző példában, vagyis a könyökben csak érezzük a fájdalmat, de a kiváltó ok nem ott keresendő. Mégis a hagyományos terápia szerint helyileg a könyököt kezelik műtéttel injekcióval vagy hasonló beavatkozásokkal, amitől tartósan nem enyhülnek, vagy visszatértek a tünetek.

Nézzük, mi ennek az oka és mi az, ami valóban segíthet!

Golfkönyök vagy teniszkönyök?

Ugyan ez a helyzet a golfkönyöknél is, csak annyiban különbözik, hogy amíg a teniszkönyöknél a külső oldal, addig a golfkönyöknél a belső oldal fájdalmas.

Teniszkönyök tünetei

A fentieken kívül még a tünetek közé tartozik

  • a tárgyak megfogásakor, megemelésénél jelentkező fájdalom;
  • könyökízület és a csuklóízület egy bizonyos mozdulatára jelentkező fájdalom;
  • alkar feszítő izom fájdalom;
  • a kéz ujjainak hátra feszítésekor vagy a behajlításakor fájdalomérzet a könyökben, bizonyos esetekben a vállba sugárzó fájdalom.

Miért alakul ki?

Ahogy a következő ábrán is látható a tenisz/golfkönyök kialakulásának több lehetséges magyarázata van. Vannak a manapság már elavult nézeteknek számítóak, amik a mai napig erősen tartják magukat a köztudatban. Valamint vannak új megközelítések is, hála a friss tudományos eredményeknek, így a teniszkönyök kezelése egyre hatékonyabb lesz. A továbbiakban ezekről fogunk bővebben szót ejteni.

Gyulladás miatt a fájdalom?

Régen a teniszkönyök hivatalos megnevezése epicondylitis lateralis humeri volt, ami azt jelent: a könyök külső oldalának a gyulladása. A megnevezés alapján úgy is próbálták gyógyítani, mint egy helyi gyulladást (injekciókkal és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, kenőcsökkel). Még manapság is sok esetben találkozunk ezekkel a kezelési módszerekkel, de kevés esetben bizonyulnak tartósan hatékonynak.

Egy kettős vak kísérletben (sem orvosok, sem a páciensek nem tudják, hogy mit tartalmaz az injekció) a vizsgálati személyek egyik részének PRP (vérplazma csere), a másiknak szteroidot, míg a harmadik csoportnak placebo injekciót adtak. A három hónap múlva esedékes kontroll vizsgálaton egyik csoport sem teljesített jobban a többinél.

De miért nem segít a szteroid injekció?

Ahogy tovább folytak a kutatások a könyök körülötti szövetekről, azt tapasztalták, hogy kezdetben a kórkép kialakulásánál valóban fontos szerepet játszik a gyulladás viszont hónapokkal később már nem kimutatható, de a fájdalom továbbra is fennmarad. Ezért nem segítenek a gyulladáscsökkentő gyógyszerek és injekciók.

Miután a kutatások rávilágítottak, hogy nincs gyulladás a könyök régiójában, új elnevezés kapott, amely epicondylopathy lateralis lett, ez annyit jelent, hogy a könyök külső oldalának bántalma. De továbbra sincs megegyezés az elnevezést illetően. Egyre több tudományos értekezés már Lateral epicondylalgia néven hivatkozik a teniszkönyökre, amely ideg érintettségre utal.

Az ín degenerációja miatt van a fájdalom?

Mivel a gyulladás megszűnésével a fájdalom továbbra is megmarad, így tovább kutatták mi lehet az oka.
Következő lépésként a könyök ínjainak struktúráját kezdték részletesen megvizsgálni. Az ín nagyon erős kötőszöveti egység, fő alkotóeleme a kollagén rostok, amelyek párhuzamosan futnak egymással, hasonlóan, mint egy híd esetében az acél karbon szálak. Csak együtt igazán erősek.

A kötőszöveti vizsgálatok és boncolások során fontos különbséget tapasztaltak. Ahol a teniszkönyök vagy golfkönyök alakult ki, az érintett ínban a kollagénszálak nem párhuzamosan futnak egymással, hanem össze-vissza keresztezik egymást. Ennek eredményeként az ínban víz halmozódik fel, és új erek jelennek meg. Ez az állapot csökkenti az ín teherbírását és szakítószilárdságát.

Azt jelenti, hogy terápiának fontos részét képezi az ínak megfelelő mértékű terhelése, hisz a kollagén rostok csak akkor tudnak megfelelően visszarendeződni, ha terhelésnek vannak kitéve, DE nem túl intenzíven.

Ín degeneráció kezelése gyógytornával

Egy 2021-es összefoglaló tanulmány szerint az excentrikus gyakorlatok is hatékonyak lehetnek a teniszkönyök fájdalmának csökkentésében. Az excentrikus gyakorlat során az izom két végpontja távolodik egymástól kontrollált módon, ami nyújtó hatást fejt ki az izomra, miközben fékezi a mozgást.

Ha valóban az ín degenerációja okozza a teniszkönyök fájdalmát, akkor a gyógytorna is lehet hatékony kezelési módszer. Általában a felkar és az alkar izomzatának erősítését szoktuk alkalmazni speciális gyakorlatokkal. Valamint a szakirodalom szerint a csavaró mozgások is enyhíthetik a fájdalmat.

Azonban ez az elmélet sem minden esetben helytálló, ugyanis kiderült, hogy azoknál a személyeknél is hasonló mértékű índegenerációt találtak, akiknek egyáltalán nem fáj a könyöke.

Fájdalom mechanizmus

A teniszkönyök és golfkönyök mechanizmusa mai napig rejtély. Oka nem a gyulladás, de még az ín degenerációval sem magyarázható teljes mértékben. Az már biztos, hogy a legtöbb esetben nem a könyöknél van a fájdalom forrása. Ezen a vonalon elindulva, gerincvelői szinten is találtak eltéseket a fájdalomtovábbításban szerepet játszó mechanizmusokban (“substance P és kalcitonin génben).

Más szóval ezt úgy hívjuk, hogy centrális szenzitizáció. Egyszerűen fogalmazva, ez egy olyan állapot, amikor az agyunk és az idegrendszerünk nagyon érzékeny a külső hatásokra, és intenzívebben reagál rájuk.
Az idegrendszerünkkel kapcsolatos problémák gyakran azért jelentkeznek, mert az idegünk valamilyen okból nem „boldog”. Ilyenkor a nyak vagy a hát területén is jelentkezhetnek fájdalmak, amelyek akár az alkarunkra is kiterjedhet. Valamint az is előfordulhat, hogy hasi vagy belső szervi műtét után feszülések alakulnak ki, amelyek miatt a könyök fájdalmas lesz. Ilyenkor a könyök kezelése nem lesz hatékony, mivel a fájdalom csak kivetül oda.

Nyaki érintettség?

Fontos megkülönböztetni a nyaki érintettséget és az imént leírt idegi túlérzékenységet. Nyaki érintettség esetén, mivel a kar idegei a nyakból indulnak ki, így annak túlérzékenysége, merevsége vagy a bordák feszessége összefüggésbe hozható a tenisz-, és golfkönyökkel. Egy tanulmányban, teniszkönyökkel küzdő személyek vettek részt nyaki kezelésen majd tüneteik jelentősen csökkentek.

Miért nem a legjobb megoldás a műtét?

Manapság a műtéti beavatkozások egyre gyakoribbak, azonban sok esetben nem nyújtanak teljes megoldást a problémára.

A műtét eredménytelenségét placebo műtétekkel sikerült alátámasztani. Az alanyokat két csoportra osztották, az egyik csoportot valóban megműtötték, míg a másik csoport tagjainak könyökén csak egy vágást ejtettek az altatás során.  Senki sem tudta, hogy melyik csoportba tartozik. A kutatás eredményeként, sem fél-, sem két évvel később nem találtak különbséget a két csoport könyökének állapota között.

A műtétek hatástalansága annak tudható be, hogy a fájdalom valódi forrása egyre inkább úgy tűnik, hogy távolabb helyezkedik el, például a nyakban vagy a belső szervekben, ezért a helyi kezelések sem hatásosak.

Teniszkönyök kezelése

1. Amikor lokálisan kezeljük a könyököt

Nem minden könyökfájdalomnak van centrális oka, hiszen vannak esetek, amikor a fájdalom ténylegesen a könyökben keletkezik. Például, ha korcsolyázás közben ráesel a könyöködre, akkor valószínűleg a könyököd sérült. Ilyenkor az ízületek, izmok és szalagok sérülése okozhatja a fájdalmat.

Ha a könyökfájdalom oka valószínűleg lokális sérülés, akkor különböző manuálterápiás módszerekkel a könyököt kell kezelni. Ilyenkor elsődleges cél az ízületek mobilizálása vagy a lágyrészek (izom, fascia stb.) lazítása, a leghamarabbi gyógyulás érdekében.

A gyógyulás ideje általában a trauma mértékétől függ. Ha egy baleset ér minket, a legjobb, amit tehetünk a “MOVE, PEACE and LOVE” metódus.

2. Amikor a könyökfájdalom oka távolabb keresendő

Ha egy páciens könyökproblémával keres fel minket, az alapos és részletes kikérdezés kiemelten fontos szerepet kap. Az információk birtokában lehetőségünk van a probléma eredetének feltárása. Ezután a páciens gyakran meglepődik, hogy a vizsgálatot nem a könyökén kezdjük, hanem más területeken, például a nyakán vagy a belső szerveknél. Azonban az ilyen információk megszerzése kulcsfontosságú, hogy meghatározhassuk a kezelési tervet. Kiegészítéseként szükség lehet, a könyök kezelésére, esetleg gyógytorna feladatok végzésére is.

Teniszkönyök gyógyulási ideje

Mivel számos különböző ok állhat a fájdalom hátterében, a teniszkönyök gyógyulási ideje jelentősen eltérő lehet. Van, aki már 1-2 kezelés után is tünetmentessé válik, míg másoknál hosszabb időre van szükség a gyógyuláshoz. Sajnos ennél a kórképnél az utóbbi sokkal gyakoribb.

Passzív módszerek

Ha valaki teniszkönyökkel küzd, gyakran felmerül a kérdés, hogy mennyire hatásosak a különböző lokális kezelések, mint például krém, bandázs, tape vagy rögzítő használata. Az ilyen módszerek csak akkor lehetnek hatékonyak, ha a trauma valóban lokális. Azonban, ha a teniszkönyök valódi oka nem a könyökben keresendő, akkor a helyi terápiák hatástalanok lesznek. Ebben az esetben a kezelésnek a probléma távolabbi okaira kell fókuszálnia.

Összefoglalva

A tenisz- és golfkönyök kialakulásának mechanizmusa sokszínű. Az eleje álltalában egy gyulladással indul, viszont a gyulladás megszűnésével a fájdalom megmarad, krónikussá válik. Bár vannak olyan változatai, ahol sérül a könyök ínainak struktúrája, e szeszélyes könyökfájdalom hátterében leggyakrabban egy központi (agy/gerinc) érintettség áll, aminek oka lehet belsőszervi érintettség, nyaki idegbántalom, korábbi műtét, törés vagy más trauma. Mivel egy multifaktoriális problémáról beszélünk, ezért a megoldás is egy multimodális megközelítést igényel.

forrás: sherlockrehab.hu