Vulkán tanösvény

Geológiai bemutatóhely létesül

A Mencshely községtől délre emelkedő Halom-hegy Kossuth-kilátója immár fél évszázad óta kedvelt célpontja a Balaton-felvidéken kiránduló turistáknak. A füves hegytetőről valóban lenyűgöző körpanoráma tárul elénk – bármely évszakban is járunk e tájon.
Kevesen tudják azonban, hogy a tisztás körüli sűrű erdőben egy rég felhagyott kőfejtő titokzatos katlana bújik meg a bokrok takarásában. A látványos sziklafalak máig őrzik az egykor itt dühöngő vulkán kitöréseinek emlékét.

Több évtizede már, hogy felvetődött a gondolat: ezt a különleges természeti értéket érdemes lenne megismertetni a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkba látogató emberekkel. Az elképzelés megvalósítására azonban csak a 2010-es években nyílt lehetőség. A helyi önkormányzat egy elnyert európai uniós pályázat (Panoráma kerékpárút, bringapark és vulkán tanösvény – Zánka, Mencshely; KDOP-2.1.1/D-12-2012-0041) részeként belevágott a tervező Lapilli Bt. által megálmodott szabadtéri geológiai bemutatóhely kialakításába.
A munkálatok 2014-ben kezdődtek. A Mencshelyen létrehozott „Kőkert” pihenőtől indulva egy útvonalat jelöltek ki a hegy északi lábáig. Ide csatlakozik be a Zánka környéki térséget behálózó, szintén e pályázati keretből megvalósított terepi kerékpárút is.
Az autóparkolótól induló Vulkán tanösvény 2 km hosszan sorra felfűzi a hegy legérdekesebb földtani látnivalóit. A 16 ismertető táblával ellátott útvonal a védett terület élővilágával is megismerteti az érdeklődőt.

A hajdani kőfejtő szűk bejáratánál a látogatót négy nagyméretű vulkán makett fogadja. Ez a látványosság országosan egyedülálló, hiszen eredeti helyi mészkőből és bazaltból készült a Halom-hegy tűzhányójának kialakulási fázisait bemutató sorozat. A kőkatlanba – az egykori vulkán gyomrába – besétáló kirándulót újabb magyarázó tábla tájékoztatja, és a pallóhíd végéről közvetlen közelről szemlélheti a sziklafal szerkezetét.

A makettekhez visszatérve, majd a vízmű kerítésénél felkanyarodva, máris a hegytetőn találja magát a turista. A szabadtéri színpad mellett végigjárhatja az „Időösvényt”, ami a Balaton-felvidék földtörténetének majd’ félmilliárd évet felölelő eseményeit mutatja. Az egyes geológiai korokat jelző jókora kőtömbök sorát végigjárva egy újabb meglepetés következik; a „Kőtérkép”.

A rét füvében a Balaton méretarányos – füredi mészkőből kirakott – partvonala látható. Mellette a bazaltból készült ülőkék szintén térképszerűen ábrázolják a tó környéki tűzhányók fekvését. Az elhíresült vulkán nevek azonban nem csak rajtuk olvashatók, hanem a szomszédos „Vulkán időfalon” is. Ez a kőtáblázat időrendben illusztrálja, hogy melyik tűzhányó mikor működött a térségben. Az ugyancsak pályázati pénzből újjáépített és megmagasított Kossuth-kilátóra felkapaszkodva a valódi, mára már tanúheggyé szelídült vulkánok – Somlótól Tihanyig terjedő – csodálatos panorámájában is gyönyörködhet a látogató, a Balaton vizének számtalan színárnyalatáról már nem is beszélve…

Visszafelé, a kilátó mögött folytatódó tanösvényen ereszkedhet le az autóparkolóhoz, vagy Dörgicse felé is veheti az irányt; ahol újabb természeti szépségekkel és kultúrtörténeti emlékekkel találkozhat.

HALOM-HEGYI VULKÁN TANÖSVÉNY

Kedves Látogató!
Sétált már egy kialudt tűzhányó belsejében?
Végigjárta már félmilliárd év földtörténetét pár lépésben?
Megcsodálta már a Balaton-felvidék legszebb körkilátását?
Most itt az alkalom, hogy mindezt megtegye a csodálatos fekvésű geológiai bemutatóhelyen.

A 2 km-es tanösvény (T) érinti a hegy minden érdekes pontját. A látványos geológiai létesítmények akár egész napos időtöltést is biztosítanak. 16 tájékoztató tábla segíti a természeti értékek, az élővilág és a vulkáni hegy megismerését. Különlegességnek számítanak a helyi kőzetekből épített tűzhányó-makettek és a bányaudvar sziklafalai. A hegytető tisztásának Időösvénye a Balaton térségének izgalmas földtörténetébe kalauzol. Óriási Kőtérkép mutatja a tó körvonalát és a bazalt tanúhegyek fekvését. A vulkánok szinte mindegyike az újjáépített Kossuth-kilátó magasából is látható.

A tanösvény végigjárása csak gyalogosan lehetséges.

A Halom-hegy

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BfNP) egyik különleges helyszíne, ahol szerencsésen találkozik természet és kultúrtörténet. Ma már sűrű erdő rejti az egykori szőlők kősáncait. A múlt században a hegyen bányagödröket mélyítettek. A bazalt kitermelése után a növényzet újrafoglalta a kőkatlanokat, állatok telepedtek meg a változatos élőhelyeken. A régóta háborítatlan helyen napjainkra természetközeli állapot alakult ki. E természeti értékek és a feltárult geológiai képződmények lehetővé tették egy nem szokványos geoturisztikai létesítmény építését.

Bakony–Balaton Geopark

A BfNP Igazgatósága által irányított geoparkot 2012-ben hozták létre a földtani értékekben gazdag térségben. A színekkel jelölt kőzetek sokasága és a felszíni alakzatok változatossága bizonyítja, hogy méltán tagja a Globális Geopark Hálózatnak.