szálkásító edzés

Hogyan kell szálkásítani?

A szálkás test sokak vágyainak netovábbja. A szálkásság nem egyenlő a soványsággal, hiszen középpontjában a zsírvesztés áll úgy, hogy közben az izmok látványosak maradnak. De mégis hogyan lehet ezt elérni? Ennek járunk most utána!

A szálkásítással kapcsolatos tudnivalók

Mielőtt rátérnénk a konkrét lépésekre, nézzük meg, mi is történik pontosan a folyamat során! A cél nem más, minthogy a szálkásítást megelőzően gondosan felépített izomzat még hangsúlyosabbá, még inkább láthatóbbá váljon. Ehhez a testzsírszázalékot egészen alacsonyra szükséges csökkenteni. Szálkásítás előtt tehát mindenképpen izomépítésre kell sort keríteni, hogy legyen mit látványossá tenni.

A szálkásítás az izomépítésnél jóval bonyolultabb folyamat, hiszen az izomtömeg megtartása mellett kell zsírvesztést elérni. Ezért a jól megszokott alapelvek már nem érvényesek, egészen más szabályokat kell betartani. A mérleget ebben az időszakban ideje elfelejteni, az eredmények mérésére egyedül a tükör alkalmas.

Így szálkásíts hatékonyan étrenddel!

Sok mindenre kell figyelni a hatékony szálkásításhoz. A recept adott: megfelelő edzéssel, étrenddel és odafigyeléssel kétségtelenül megvalósítható. Átlagban igaz az, hogy mintegy 500 kalóriás deficitre, alacsony (maximum 20-30%-os) zsírfogyasztásra és megemelt fehérjebevitelre kell törekedni. A szervezet egészsége érdekében természetesen szénhidrátra is szükség van, nem szabad teljesen elhagyni.

A fitneszversenyeken szereplő versenyzők rengeteget készülnek, a képeken, videókban látott alak pedig formaidőzítés eredménye, amelyet a szervezet kizsigerelésével érnek el. Ahogy véget ér a verseny, néhány napon-héten belül akár 6-8 kg-ot is képesek magukra szedni. Ez egy hétköznapi ember esetében megvalósíthatatlan és nem is szabad rá hajazni, hiszen roppant egészségtelen.

A tréning sem elhanyagolható

Az étkezés mellett az edzés is hatalmas jelentőséggel bír. Legalább ugyanannyi, ha nem több energiát kell edzésmunkába fektetned, mint eddig. A szálkásításhoz szinte mindenféle edzésforma megfelelő: a kardió- és zsírégető edzések, a HIIT és a súlyzós programok áldásos hatása is megfigyelhető. Nagyon jól átmozgatnak a saját testsúllyal végzett gyakorlatok, amelyek az izmok fejlesztésére is kiválóan alkalmasak.

A súlyzós edzések során alkalmazz könnyebb súlyokat, a gyakorlatokat pedig végezd nagy ismétlésszámban. A programjaid legyenek rövidek, de hatékonyak! A szuperszettek, a gyors és pörgős saját testsúlyos edzések jó választásnak bizonyulnak akkor, mikor szálkásításra kerül sor.

Nyújtsd el a blokkokat, ha köredzést végzel, spékeld meg még egy körrel. Ha a nagy izomcsoportokra dolgozol hosszabb ideig, rakj hozzá egy teljes testre kiterjedő, magas intenzitáson végzett blokkot is! HIIT edzéssel rövid idő alatt rengeteg kalóriát égethetsz el, hiszen rendesen kibillent a komfortzónádból, amelyből aztán megerőltető a szervezetednek visszatérni az egyensúlyi állapotba. Ez pedig roppant hatásos!

A szálkásítás csak személyre szabott, szigorú edzésprogrammal és diétával valósítható meg. Az izmok terhelése és a kalóriaégetés egyszerre kell, hogy jelen legyen. Haladó program tehát, amelyhez jelentős izomzat, önismeret, kitartás és tapasztalat szükséges.