indirekt tömések

Miért lehet előnyösebb számunkra az indirekt fogtömés?

Fogorvoshoz járni talán senki sem szeret, húzzuk, halasztjuk az alkalmat, ameddig csak engedi lelkiismeretünk és tudatosságunk. A fogászati kezelésről pedig szeretnénk mielőbb elszabadulni, ezért gyakran a leggyorsabb, legegyszerűbb eljárás mellett tesszük le a voksunk és nem is gondolunk arra, hogy ez hosszútávon mit jelent.

Amikor a sérült vagy szuvasodott fog helyreállítására tömőanyagot használnak, akkor kétféle technika jöhet szóba. Az egyik, hogy képlékeny formában kerül az üregbe az anyag, a másik, mikor mintavétel után készítik el a tömőanyagot és szilárdan helyezik a fogba. Az elsőt hívjuk direkt, a másikat indirekt tömésnek. A direkt technikát szinte mindenki ismeri, akinél már kialakult a fogszuvasodás, az indirekt tömések kevésbé elterjedtek az általános fogászati gyakorlat során. Nyilván azért, mert a direkt tömés azonnali előnye az egyszerűbb kivitelezhetőség és a gyorsaság. Az indirekt technika előnyei viszont hosszú távon mutatkoznak meg, amiért érdemes ezt választani, főleg nagyobb üregek kitöltése esetén.

A Dent-a-Lux fogászat Straumann Referencia rendelő. Indirekt tömés típusai felülmúlják a direkt tömések tartósságát és esztétikailag is magas minőséget képviselnek. Az indirekt tömések fogtechnikusnál, laboratóriumi körülmények között készülnek, majd ragasztással kerülnek a fogüregbe. Illeszkedésük pontossága és mechanikai stabilitásuk miatt hosszabb távon biztosítanak tökéletes védelmet a fogak számára.

Sajnos a direkt töméseket időközönként cserélni kell, mert idővel kevésbé fedik a szuvas területet. Minden töméscserével csökken a fog dentinállománya, tehát a tartósabb fogtömés a fogak megőrzéséhez is hozzájárul. Éppen ezért kijelenthető, hogy az indirekt tömések alkalmazása lényegesen nagyobb előnyökkel bír, mint a szokványos direkt technológia.

Természetesen az indirekt tömés előtt is szükséges a szuvasodott terület megtisztítása, ami minimális foganyag-vesztéssel jár. Majd az így keletkezett üregről készült lenyomat, a fogtechnikushoz kerül, hogy a legpontosabb, tökéletesen illeszkedő tömés készülhessen róla. A ragasztáshoz használt speciális ragasztót kifejezetten erre a célra fejlesztették ki, így kiváló rögzítésre, nagyfokú stabilitásra számíthatunk.

A lehetőségek ismeretében legjobb, ha olyan fogorvoshoz fordulunk, ahol az indirekt tömési lehetőség is elérhető és megfelelő fogtechnikai kapcsolatokkal, nagy tapasztalattal rendelkeznek az alkalmazásában. Ilyen a kecskeméti Dent-a-Lux fogászat.