Panorama kerékpárút

A térkép letöltése pdf formátumban.
   

A térségről

A Balaton hazánk egyik legkedveltebb és legismertebb tája. Mégis az északi part mögötti, csodálatos panorámájú, bájos falvakkal, szőlőkkel, présházakkal, erdőfoltokkal, ligetes mezőkkel, sziklaalakzatokkal tarkított táj még felfedezésre vár a Balaton mellett üdülők előtt. A Zánka – Balatonhenye – Mencshely – Balatonakali között elterülő dombok között kijelölt kerékpáros útvonalhálózat ligeteken és erdőkön, csodálatos építészetű apró falvakon vezet keresztül.

Olyan helyeket kereshetsz fel, ahol béke honol évszázadok óta. Itt csendes és megnyugtató békességre lelhetsz, évszázadokon keresztül megőrzött tradíciókat, csodálatos építészeti örökséget és pazar panorámájú útvonalakat fedezhetsz fel.

A legenda szerint a Nivegy-völgy már a magyar honfoglalás idején lakhellyé vált. Buda vitéz telepedett meg az északi oldal lankáin. A települést ma is Óbudavárnak nevezik. A vitéznek három fia volt, István, Jakab és Antal. Amikor felcseperedtek, apjuk felvitte őket a közeli Halom-hegy tetejére, ahonnan mindhármuknak, egy-egy nyílvesszőt kellett kilőniük. Ahol a nyilak földet értek, a három fiú kialakíthatta saját udvarházát. A völgyben lévő településeket az okiratok a XII. századtól említik először, de megállapítják azt is, hogy a Rómaiaknak kedvelt letelepedési helyük volt, sőt szőlőt már ők is termeltek. A völgy településeinek érdekes sajátossága a sok templom, a borházak és festői borospincék sokasága. A több évszázada épült templomból egy-egy faluban kettőt, hármat is találhatsz pl. a Balázs szőlőhegyen található Puszta templomrom XIII. századbeli, valaha a település temploma volt. Zánkán ma is álló református templom egyes részei a XII. századból származnak. A település tájházban mutatja be a régmúlt idők használati és munkaeszközeit. Itt található Európa legnagyobb Gyermek és Ifjúsági Centruma.

Akár gyermekekkel érkezel, akár a kemény fizikai megterhelést kereső teljesítménytúrákat kedveled, a kb. 80 km hosszú kijelölt és kitáblázott útvonalhálózaton változatos hosszúságú és nehézségű túrákat tervezhetsz.

A kijelölt útvonalak mentén többféle – pótalkatrészekkel és szerszámokkal felszerelt – szállást, éttermet és pincészetet találsz, akik egymással is együttműködnek. Így, ha szükséged van kerékpárra, a Balatonakalin működő kölcsönzőnél és a szolgáltatóknál is kölcsönözhetsz előzetes igénybejelentés után. Komolyabb műszaki probléma esetén a Balatonakali kölcsönzőben kerékpárszervizt is találsz.

A túrázáshoz szükséges valamennyi információt (okostelefonra vagy GPS készülékre letölthető túraútvonalak, letölthető térkép, szolgáltatók elérhetőségei) megtalálsz a honlapunkon. Ha személyesen szeretnél tájékozódni, keress minket a Zánkai Új Nemzedék Központban. Terveid végiggondolásában és megvalósításában az útvonalakat és a szolgáltatási pontokat jól ismerő kollégáink lesznek segítségedre.

Tudnivalók

A Balaton-felvidék Zánkától északra elterülő dombvidéke kerékpáros szempontból nem könnyű terep. A településeket összekötő kisforgalmú utak többnyire jó minőségűek, ugyanakkor egyes szakaszain meredekek, kanyargósak. Az erdőkben, mezőkön és a szőlők között vezető utak nagy része stabilizált, de egyes szakaszokon számítanod kell arra, hogy a vízátfolyások és a munkagépek besüppedései miatt az út vizes, bakhátas.

A rövidebb körtúrákat minden felkészült túrázónak ajánljuk, korra és nemre való tekintet nélkül. A Panoráma körutat és a Vadhajtás bringakörutat technikailag és fizikailag is jól felkészült túrázóknak javasoljuk, 12 év alatti gyerekeknek nem javasoljuk. Az útvonalakat mindenki saját felelősségére látogathatja! Az útvonalak leírása tájékoztat nehézségükről, így eldöntheted, elég felkészült vagy-e teljesítésükre.

Ne feledd,