elektromos autó töltő

Elektromos autózás tippek

A jövő egyik útja kétséget kizáróan az elektromos autózás. Bár az elektromos autóknek igen komoly történelme van, az utóbbi időkig nem voltak különösen népszerűek. Az első valóban működő Eautót, hazánk fia, Jedlik Ányos készítette el 1828-ban és a századfordulóra már igen komoly teljesítményű elektromos autók kerültek piacra. Ezután viszont jött az olajipari forrdalom, melynek következtében a benzin ára nagyon lecsökkent, valamint a Henry Ford által bevezett tömeggyártás, amely az autók árát is egyharmadára csökkentette. Egyszerűen nem volt gazdaságos az elektromos autózás.

Ráadásul az akkumultárok kapacsitása is korlátozott volt, nem állt rendelkezésre elegednő számú elektromos autó töltő, így  majdnem 100 évre a belsőégésű motorok váltak egyeduralkodóvá. Az ezredfordulóra egyrész a technológiai fejlődés, másrészt a környezet szennyezés miatt újra előtérbe kerültek a “tiszta és csendes” elektromos autók. De nem mindegy, mit és hogyan használunk.

  1. Ha jellemzően nagytávolságokat teszünk meg, sokat járunk autópályán a legjobb választás egy plugin hybrid, így a rövidebb távolságokon tiszta elektromos üzemmódban tudunk közlekedni, ami főleg a városi dugókbaj olcsó és környezetbarát megoldás, a hosszabb utakon viszont a beépített benzin, vagy dízel motor segítségével tudunk hatékonyan közlekedni. A töltést meg tudjuk oldani egy nagy teljesítményű konnektorról.
  2. Ha csak rövid távolságokat teszünk meg városban, pl. második autónak szánjuk, elég egy kis teljesítményű elektromos autó. Itt is elég lehet a gyári töltés, de érdemes elgondolkodni egy wallbox, vagy fali töltő beszerzésén, ugyanis ezekkel gyorsabban tudjuk tölteni autónkat.
  3. Ha csak egy autót tervezünk, de ezt tisztán elektromosan kívánjuk üzemeltetni, mindenképpen nagy teljesítményű modell keressünk. Ebben az esetben, nem csak otthon érdemes kiépíteni a nagy teljesítményű töltési lehetőséget, de a munkahelyünkön is érdemes lobbiznunk a lehetőségért, valamint célszerű naprakésznek lenni az utak mentén rendelkezésre álló töltési lehetőségekről, esetleg mobil alkalmazást használni, ahol előre lefoglalhatjuk a számunkra megfelelő töltőt, így sok felesleges várakozástól kímélhetjük meg magunkat.