abs kocka

Mit érdemes tudni az ABS kockáról?

Az ABS-ről, vagyis a blokkolásgátlóról a többség már hallott, még akkor is, ha nem pontosan tudja, hogy mire való. Az ABS kocka azonban jóval rejtélyesebb fogalom, most megpróbáljuk tisztázni a rejtélyeket. Érdemes megismerkedni ezekkel a fogalmakkal, hiszen az ABS kocka meghibásodása sajnos egyáltalán nem kirívó jelenség.

Mi az ABS?

A korszerű autókban az ABS, vagyis az Anti-lock Braking System, azaz blokkolásgátló az alap felszereltség részét képezi. Az ABS feladata, hogy erőteljes fékezéskor megakadályozza, hogy elveszítsük irányítást az autó fölött egy hirtelen fékezés, megcsúszás miatt. Összességében egy biztonsági eszköz, amely megakadályozza az autó kerekeinek blokkolását. Az autó még a csúszós útfelületeken is irányítható lehet egy fékezés során.

Mi az ABS kocka?

Az ABS kocka egy hidraulikatömb, amely az ABS rendszer működésének elmaradhatatlan része. Ez az elektronikus alkatrész az autó motorterében található meg. Ebből kifolyólag menet közben az alkatrész magas hőhatásnak és komoly rázkódásnak van kitéve, így könnyen meghibásodik. Az ABS kocka meghibásodásának egyik legnyilvánvalóbb jele, ha fékezéskor csak nagyon erős benyomás hatására fog a fék vagy a fék az alsó holtpontig becsúszik használatkor. További gyanakvásra okot adó jel lehet, ha a fékhatás csak késleltetve jelentkezik és szivárog a fékolaj. Ezek a jelek egyértelműen arra utalnak, hogy valami nincs rendben az ABS rendszerrel, tehát elromlott a vezérlő, amit javítani vagy cserélni kell. Az észlelt jeleket nem szabad figyelmen kívül hagyni, ugyanis annak ellenére, hogy nyilvánvalóan az ABS vezérlő elromlott, a hibakód nem olvasható ki.

A teljes blokkolásgátló rendszerrel gond van?

A fent említett jelek arra utalnak, hogy az ABS kocka meghibásodott, tehát nem a komplett blokkolásgátló rendszert érinti a probléma, hanem a nyomásszabályozó modul nem megfelelő működése akadályozza a rendszer kifogástalan működését. A márkák közt a Suzuki ABS kocka hibásodik meg leggyakrabban, méghozzá olyan mértékben, hogy nem túlzás kijelenteni, típushibáról van szó. A probléma gyökéroka az elöregedett fékfolyadékban lévő szennyeződés. Az ABS kocka javítása és beszerelése komoly tapasztalatot igényel, azonban megéri, hiszen ez jóval költséghatékonyabb és jobb opció, mint az új alkatrész beszerzése, amellyel a meghibásodás újfent előfordulhat.