rehab

Tudj meg mindent a rehabilitációról!

Rehabilitációnak nevezzük azoknak az egészségügyi eljárásoknak, ellátásoknak az összességét, amelyeknek a célja egy betegség miatt kialakult funkcióveszteség helyreállítása vagy pótlása (ez lehet például mozgáskorlátozottság, csökkent teljesítmény, beszédzavar, stb.) , illetve új, kompenzáló képességek kifejlesztése (habilitáció).

Az orvosi rehabilitáció szerves részét képezheti a sportterápia, a fizioterápia, a pszichológiai ellátás, a logopédia, a foglalkoztatás-terápia, de a gyógyászatisegédeszköz-ellátás valamint azok használatának betanítása is. Rehabilitációra tehát azokban az esetekben van szükség, amikor egy sérülés vagy egy műtét miatt a szabad mozgásunkat elveszítve, az izomzatunk legyengül és a képességeink hiányossá válnak, vagy akár az önellátásunk is zavart szenved.

A rehabilitáció a legmodernebb nemzetközi és hazai protokollok szerint zajlik, a gyakorlatokat a lehető legnagyobb kíméletességgel és odafigyeléssel kivitelezve. Jellemzően a ficamok, a törések, a szalagszakadások, a porcsérülések után van szükség a személyre szabott kezelésekre. A kezelések célja összetett: minimalizálja a lábadozási időt, felgyorsítja a gyógyulást, csökkenti a fájdalmat.

Mi a sportrehabilitáció?

A sportsérüléseknek az akut és a fáradásos változatát kezeljük. Az akut eseteket egy egyszeri sérülés (szakadás, törés, ficam, zúzódás, rándulás,) váltja ki, a fáradásos változatot pedig hosszas, folyamatos terhelés előzi meg. Mind a két esetben nélkülözhetetlen a pontos diagnózis felállítása és a körültekintően megtervezett kezelés. A diagnózis felállításában segítenek majd a speciális mozgás tesztek, a manuális vizsgálatok, indokolt esetben orvos bevonása vagy képalkotó diagnosztika használata (pl.ultrahang, röntgen, MRI).

Segítünk a sérülést megelőző állapotot visszaállítani, növeljük az állóképességet valamint a test stabilitását, azzal a céllal, hogy a sportolók minél gyorsabban visszatérhessenek a pályára és kellőképpen felkészültek legyenek arra, hogy egy újabb sérülést megelőzzenek.

A sérülés okának feltérképezése a sportrehabilitáció egyik legfontosabb része, mert előfordulhat, hogy az aktuális sérülést egy korábbi, több éves múlttal rendelkező trauma váltotta ki. Ilyen esetben mindkét problémát kezelni kell.

A műtét utáni rehabilitáció jelentősége

Egy tervezett műtétre fel lehet készülni: lehet javítani a fizikai állapotot annak érdekében, hogy a műtét utáni gyógyulás zökkenőmentesebb legyen. A műtét utáni felépülés ugyanis felgyorsítható azzal, hogy a szövetek és az ízületek megfelelően roborálva voltak.

Műtét után rehabilitációban nagyon fontos szerepe van a gyógytornának, a manuálterápiának, fizikoterápiának, masszázsnak. A manuálterápia például nagy mértékben segít abban, hogy a sérülés miatt kialakult kompenzáló mozgások által kialakult szövődményeket mérsékeljük, és megelőzzük a test más pontján jelentkező túlterhelést vagy gyengeséget. A rehabilitáció elején együttműködünk az orvossal, aki elmondja, hogy mikor, milyen mozgás funkciókat kell elérni.

Miért fontos az időzítés?

A rehabilitációt műtét után minél előbb el kell kezdeni a gyorsabb és hatékonyabb gyógyulás érdekében. Miért? Mert a túlzott pihentetéssel és a rögzítéssel elakadhat a gyógyulási folyamat, ami későbbiekben akár szövődményekhez is vezethet. Fontos, hogy használni kell, de nem szabad túl korán túlterhelni sem: csak napról napra haladva, egyre nehezebb, összetettebb feladatot elvégezni.

Fontos azt is figyelembe venni azt a tényt is, hogy nem létezik két egyforma eset – a teljes regenerálódás ideje egyénfüggő. A jól felépített rehabilitáció segít megelőzni az esetleges szövődményeket is, ezáltal gyorsabb lesz a kiesett funkció visszaszerzése is. Az első kezelés alkalmával éppen ezért az állapotfelmérés során feltérképezésre kerül a korábbi és az és az aktuális sérülés módjának, idejének meghatározása is.

A gyógyulás időtartamát sok tényező befolyásolja

A rehabilitáció és a gyógyulás időtartama nagymértékben függ a műtét jellegétől vagy a sérülés mértékétől. Például egy keresztszalag pótlás után a rehabilitáció ideje 6-12 hónap is lehet, míg egy artroszkópos térdműtét után 2-3 hét alatt teljes gyógyulás várható. 2-3 hónapos rehabilitációra kell számítani a csonttörés esetén.

Műtétek után nagyon fontos a minél korábbi mobilizáció, számos szövődmény kialakulása elkerülhető vele. Ilyenek a hegesedések is, amelyek a későbbiekben számos kellemetlenséget okozhatnak.

Sajnos léteznek olyan visszafordíthatatlan betegségek is – ilyen a Sclerosis Multiplex, a Parkinson-kór, a reumatoid artritisz, a Bechterew-kór – amelyeknél nem tudunk segíteni, emiatt célszerű a rendszeres gyógytornát az élőhelyhez legközelebb eső szakrendelésen igénybe venni.

forrás: sherlockrehab.hu