röntgen

Mi az az egészségbiztosítás? Ezekről érdemes tudnod

Ahhoz, hogy hosszú távra is sikerrel tervezhessünk, a tudatosság kardinális jelentőséggel bír, aminek az egészségbiztosítás megléte is a részét képezheti. Ma már mind gyakrabban szembesülünk ugyanis azzal, miszerint az állami ellátás sajnos komoly kihívásokkal küzd. A társadalombiztosítási rendszer egyik pilléreként a nyugellátáshoz hasonlóan egyre nehezebb megőrizni a szolgáltatások színvonalát, ennek eredményeképp túlterhelt szakemberekkel és nagy várólistákkal találkozhatunk. Nem csoda tehát, hogy a magánorvosi szolgáltatások népszerűsége évről évre növekszik. A statisztikák szerint a fiatal felnőttek több mint fele él ezzel a lehetőséggel rendszeresen, ám az 50 év felettiek körében is közel ez az arány tapasztalható. Ugyanakkor ez jelentős kiadásokkal járhat, főképp gyakori igénybevétel esetén. A megoldást egy jól megválasztott egészségbiztosítás jelenti, ami egy olyan komplex konstrukció, melynek a segítségével rengeteg helyzetben számíthatunk nyugat-európai szintű juttatásokra. Mielőtt azonban valamelyik csomag mellett döntenénk, mindenképpen érdemes nagyon alaposan tájékozódni az elérhető módozatok tekintetében. Tartsuk észben, hogy a számunkra megfelelő ajánlat kiválasztása hatalmas horderővel bír. A legbölcsebb, amit ilyenkor tehetünk, hogy szakértői tanácsok figyelembevételével határozunk, így garantálva a legjobb végeredményt.

Mit is takar pontosan az egészségbiztosítás?

Noha kétségtelenül megvan a maga szerepe az állami ellátásnak, a privát szektor nélkül sok esetben ez már nem elégséges. Annak érdekében, hogy a költségekkel előre tervezhessünk, a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás jelent kielégítő megoldást. Ennek keretében jogosulttá válunk bizonyos ellátásokra és nekünk nincs más tennivalónk, mint az előre leszervezett időpontban megjelenni az előírt vizsgálatokon. Ennek költségeit közvetlenül a biztosító rendezi. Természetesen felmerül a kérdés, miszerint milyen esetekben nyújt fedezetet ez a módozat. Az igazság az, hogy a legtöbb konstrukció alapcsomagja már önmagában tartalmazza a leggyakrabban szükséges vizsgálatokat és kezeléseket. Ide tartoznak a szakrendelések, a labor-, illetve diagnosztikai vizsgálatok, de az ambuláns műtétek és az egynapos sebészet is elérhető. Emellett azok a nagy értékű képalkotó eljárások is szolgáltatás részét képzik, amik kapcsán az állami rendszerben általában hosszú várólistákkal szembesülhetünk. Jól látszik tehát, hogy a magán egészségbiztosítás számtalanszor óriási könnyebbséget jelent, ugyanakkor tartsuk szem előtt, hogy az állami ellátás szerepe is vitathatatlan. Egyes súlyosabb betegségek, nagy műtétek, vagy épp gyógyászati segédeszközök beszerzése esetén elsősorban a társadalombiztosítási rendszerre kell támaszkodnunk. Fontos szem előtt tartani azt is, miszerint ennek a konstrukciónak a legfőbb célja, hogy védelmet nyújtson a nem várt események bekövetkeztére. Azaz régóta fennálló, akut panaszok kapcsán utólag már nem számíthatunk fedezetre.

Milyen tényezők alapján válasszunk?

Miképp a különböző kockázatviselési szolgáltatások vonatkozásában is tapasztalhatjuk, úgy itt is igaz, hogy az elérhető kínálat igen széles. Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra legideálisabb csomagot, megannyi szempontot kell vizsgálnunk, ez pedig sokszor nem épp a legegyszerűbb feladat. Annak érdekében, miszerint végül teljes mértékben elégedettek legyünk, precízen meg kell határozunk, milyen esetekre szóljon a védelem, ahogy az sem mindegy, csak saját magunkat szeretnénk bevonni, vagy családtagjainkat is. Ugyancsak szerencsés utánajárni, nem érhető-e el céges egészségbiztosítás a munkáltatónknál, azzal ugyanis jó eséllyel sokkal jobban járhatunk, legalábbis a költségeket tekintve mindenképpen. Ez utóbbi amúgy is gyakorta kardinális jelentőséggel bír, így jó ha tudjuk, milyen tényezők befolyásolják leginkább a díjtételeket. Mivel egy kockázatviselésről van szó, így a vállalt rizikó mértéke határozza meg elsősorban az árakat. Nem véletlenül előzi meg sok esetben a szerződéskötést egy igen alapos állapotfelmérés, hiszen az aktuális korunk mellett kardinális fontosságú egészségünk általános helyzete is. Ezen felül a hivatásunk, az életmódunk és persze a kiegészítő opciók is hatással vannak a havidíjra. Összességében azonban elmondható, hogy ha csak évente pár alkalommal veszünk igénybe magánorvosi ellátást és lelkiismeretesen járunk szűrővizsgálatokra, akkor az egészségbiztosítás költségei szinte biztosan megtérülnek. Ezzel együtt ugyanakkor kétségtelen, miszerint az egyes szolgáltatók ajánlatai közt jelentős eltéréseket tapasztalhatunk, ráadásul kellő ismeretek és elegendő tapasztalat hiányában egyáltalán nem biztos, hogy eligazodunk majd. A legbölcsebb tehát profi szakemberekre bízni ezt a feladatot, lévén hosszú távon csak így lehetünk biztosak abban, hogy a megfelelő döntést hozzuk. Egy független pénzügyi szakértő pedig személyre szabott módon vizsgálja igényeinket és így segít határozni, ez pedig kardinális horderejű, hiszen az egészségünknél semmi sem fontosabb.